اصول اخلاقی انتشار مقاله

 

نشریه علمی پژوهشی توانمند سازی کودکان استثنایی با احترام به قوانین اخلاق در نشریات، تابع قوانین کمیتۀ اخلاق در انتشار (COPE) می‌باشد. اعضای هیئت تحریریه، سردبیر، نویسندگان، داوران، ویراستاران و خوانندگان هنگام همکاری با این نشریه باید این اصول اخلاقی را رعایت کنند. مشروح اصول کمیته اخلاق انتشار در آدرس http://publicationethics.org دردسترس است.

نویسنده و افراد فعال در نشریه (مدیر مسئول، سردبیر مجله، اعضای هیئت تحریریه، مدیرداخلی، ویراستار و ناشر) می بایست قوانین و منشور اخلاقی نشریه را قبول کرده و  در آن به توافق رسیده باشند . 

تصمیم‌گیری‌های نشر و چاپ

 قوانین حق تکثیر و اقتباس از سایر آثار ادبی می‌بایست توسط نشریه رعایت شده و حق افراد در هنگام انتشار محفوظ باشد.

   تصمیم‌گیری منصفانه دربارۀ مقالات

 تصمیم‌گیری دربارۀ مقالات در هر مرحله‌ای بدون توجه به نژاد، جنسیت‌، گرایش جنسی‌، باورهای مذهبی‌، قومی، شهروندی یا فلسفه سیاسی نویسندگان انجام شود.

 محرمانه ماندن اطلاعات

 اطلاعات شخصی نویسندگان مقالات برای تمامی افرادی که به آن دسترسی دارند مانند سردبیر، اعضای هیات تحریریه و مدیر داخلی و اجرایی نشریه و سایر عوامل فعال (غیر از نویسنده مربوطه) مانند داوران، مشاوران، ویراستار و ناشر امانت‌دار می‌بایست کاملاً محرمانه باشد و در هر زمانی از آن محافظت شود.

   رعایت منافع اشخاص

 امکان استفاده از نتایج تحقیقات سایر افراد می‌بایست با ارجاع‌دهی و اجازه کتبی و صریح از نویسنده انجام شود

وظایف داوران

 1-کمک به تصمیم گیری هیأت تحریریه

 داوران در بررسی کیفی، محتوایی و علمی مقالات، به سردبیر نشریه یاری رسانده و یا از طریق ارتباط اعضای تحریریه با نویسنده محترم به بهبود و ارتقاء کیفی و محتوایی مقالات کمک کنند

2-سرعت عمل

 داوران انتخاب شده می بایست بعد از بررسی اولیه، بلافاصله سردبیر نشریه را در جریان نتیجه آن قرار دهند که شامل:

 عدم داوری مقاله به دلیل نبودن موضوع مقاله در حوزه کار داور، کمبود وقت یا... است

 داوری همراه با تآخیر به دلیل شلوغ بودن وقت، عدم دسترسی به امکانات کافی و... است

3-محرمانه بودن اطلاعات

 کلیه اطلاعات موجود در مقالات می بایست برای داور محرمانه تلقی شده و داور در حفظ آن بکوشد .

4-داوری با ارائه مستندات و استدلال‌های علمی و شفاف

   داوری مقالات می‌بایست بر اساس مستندات علمی و استدلال کافی باشد، با وضوح و به روشنی بیان شود و این مدارک به نشریات و نویسندگان ارائه شود و از اعلام نظر سلیقه‌ای، شخصی‌، نژادی و مذهبی و غیره در داوری مقالات خودداری کند.

5- توجه به منابع استفاده شده در مقاله

 توجه به منابع استفاده شده در مقاله از دیگر وظایف داوران است. کلیه تحقیقات، موضوعات و نقل قول‌هایی که در مقاله استفاده شده است می‌بایست با ارجاع‌دهی کامل در کتابنامه همراه باشد.

 6- عدم داوری مقالات با مقاصد شخصی

 داوران مقالاتی که منافع اشخاص، مؤسسات و شرکت‌های خاصی به وسیله آن حاصل می‌شود یا روابط شخصی در آن مشاهده میشود را نمی‌بایست برای داوری قبول کنند.

 وظایف نویسندگان

1-      ارائه مقالات علمی و استاندارد

 نویسندگان مقالات را به صورت علمی و منسجم، مطابق استاندارد نشریات آماده کنند. روش به کار رفته در مقاله با دقت و عینی انجام گرفته و داده ها به صورت صحیح گزارش شود. از طریق ارجاع دهی کامل، حقوق سایر اشخاص در مقاله رعایت شود. از ابراز موضوعات حساس و غیراخلاقی، سلیقه ای و شخصی، نژادی و مذهبی و اطلاعات جعلی و نادرست و ترجمه از آثار دیگران بدون ذکر عنوان در مقاله خودداری شود.

2-ارائه داده های خام در صورت نیاز

   از نویسنده  خواسته شود در صورت نیاز داده های خام، مصاحبه‌ها و یا پرسشنامه ها و سایر ابزار به کار رفته در تحقیق را ارائه  و معرفی نماید. دسترسی عمومی به این اطلاعات ( سازگار با بیانیه ALPSP –STM) به بهبود کار مقالات کمک می نماید.

3-اصالت مقاله ارائه شده

 مقالات ارائه شده توسط نویسندگان می‌بایست کار خود نویسنده ارائه کننده مقاله بوده و هر‌گونه استفاده از تحقیقات سایر افراد با ذکر منبع در مقاله آورده شود.

4-عدم انتشارهمزمان یک مقاله یا مقاله پذیرش و چاپ شده

   ارائه همزمان یک مقاله به چند نشریه یا مقالات منتشر شده یا پذیرش شده به سایر نشریات خلاف قوانین است.

5-ذکر ارجاع‌دهی مناسب

 ارجاع دهی شامل ذکر کلیه کتاب‌ها، نشریات و پایگاه های اینترنتی و سایر تحقیقات اشخاص در به شیوۀ APA است.

 ذکر فرد مسئول و همکاران در مقاله و دقت در عدم وجود اسامی غیرمرتبط

 فرد مسئول مقاله کسی است که در تهیه، آماده‌سازی، طراحی و اجرای مقاله سهم عمده را به عهده داشته است و سایر نویسندگان نیز به عنوان همکار در مقاله ذکر می‌شوند و نویسنده اصلی مقاله می‌بایست نسبت به وجود نام و اطلاعات تمامی نویسندگان و نبود نامی غیر از نویسندگان مقاله اطمینان حاصل کند، همچنین کلیه نویسندگان مقاله را مطالعه و نسبت به ارائه آن به توافق رسیده باشند.

   اطلاع‌رسانی در خصوص وجود خطرات احتمالی برای انسان‌ها یا سایر موجودات زنده

 هر‌گونه خطراتی که به واسطه تحقیق هر نویسنده، متوجه انسان‌ها یا سایر موجود می‌شود، می‌بایست به وضوح در مقاله ذکر شده باشد.

 

6- قدردانی

نویسندگان باید به مراکز یا افرادی که در شکل‌گیری پژوهش آن‌ها اثرگذار بودند، اشاره کرده و از کمک آن‌ها قدردانی کنند. همچنین در صورت وجود، حامی مالی پژوهش در این بخش ذکر شده و قدردانی شود.

 7- اعلام وجود خطاهای اساسی در مقالات

 نویسنده در هر زمانی که متوجه هر‌گونه خطا و بی‌دقتی در مقاله خود شود، نشریه را در جریان آن قرار داده، نسبت به اصلاح آن اقدام کند و مقاله را بازپس گیرد.

 

آیین نامه پیشگیری از سرقت و تقلب علمی

 ثبت مقاله در سامانه با ارسال ایمیل به کلیه نویسندگان مقاله اطلاع داده خواهد شد. بدیهی است درج نام نویسندگان در مقاله به منزله نقش اساسی ایشان در تدوین مقاله است، در صورتی که نویسندگان مقاله در تدوین مقاله نقشی نداشته‌اند و از نام آنها سوءاستفاده شده است، لطفاً مراتب را بلافاصله از طریق ایمیل دریافتی اطلاع دهند. همه نویسندگان مقاله در مورد اصالت اثر مسئول هستند. حق ارزیابی موارد سرقت علمی و سلب اعتبار برای نشریه محفوظ است.

بعد از ارسال مقاله به سامانه نشریه، تحت هیچ شرایطی جایگاه نویسندگان اول، مسئول و ... تغییر نخواهد کرد.

سرقت علمی شکل­‌های گوناگونی دارد از جمله:

الف. ثبت مقاله دیگران به نام خود

ب. درج نام نویسندگان و پژوهشگرانی که در مقاله نقشی نداشته‌‌اند

ج. کپی‌­برداری یا تکرار بخش‌های قابل­ توجهی از مقاله دیگر (حتی اگر مقاله کپی شده مربوط به یکی از نویسندگان مقاله جدید باشد)

د. طرح نتایج حاصل از پژوهش‌های دیگران به نام خود

هـ. چاپ مکرر مقاله توسط نویسنده واحد در چند نشریه

و. بیان نتایج نادرست و خلاف یافته‎‌های علمی یا تحریف نتایج حاصل از پژوهش

ز. استفاده از داده‌ها‌ی نامعتبر یا دستکاری در داده‌های پژوهش

موارد سرقت علمی توسط مسئولان نشریه بررسی و برای حراست از اعتبار و زحمات دیگر پژوهشگران، بدون هیچ تساهل و چشم‌‌پوشی با توجه به میزان سرقت علمی به شرح ذیل برخورد قانونی می‌شود:

1. مقاله رد خواهد شد و در صورت چاپ از روی وبگاه نشریه برداشته خواهد شد.

2. اسامی همه نویسندگان مقاله در سیاه‎‌نامه نشریه قرار خواهد گرفت.

3. از مراجع قضایی ذی‎صلاح پیگیری حقوقی خواهد شد.

4. طی یک نامه رسمی پرونده سرقت علمی با سایر نشریه‎‌های داخلی و خارجی مرتبط به اشتراک گذاشته خواهد شد. 

5. مراتب طی یک نامه رسمی به وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC)، دانشگاه‌ها، مؤسسه‌‌ها، نشریه‌ها و هر محلی که نویسندگان از امتیاز چاپ این مقاله استفاده کرده‌‎اند، اطلاع داده خواهد شد

نشریه علمی پژوهشی توانمند سازی کودکان استثنایی از نرم‌افزار سرقت ادبی(نرم‌افزار مشابهت یاب همیاب) برای تشخیص شباهت بین مقالات ارسال شده و سایر مقالات چاپ شده استفاده می‌شود.

سامانه داوری مقاله

 از فرآیند داوری مخفی دو طرفی برای ارزیابی همه مقالات استفاده می‌کند.

 

خط مشی دسترسی آزاد

این نشریه دسترسی آزاد به محتوای مقالات را براساس این اصل فراهم می‌کند که پژوهش را به‌طور رایگان در دسترس عموم قرار می‌دهد تا از تبادل جهانی گسترده دانش حمایت کند.

حق کپی‌برداری

هزینه بررسی و داوری اولیه نشریه علمی پژوهشی توانمند سازی کودکان استثنایی بعد از تأیید اولیه مقاله از نظر همخوانی با حوزه تخصصی و  موضوعات قابل انتشار، 110هزار تومان خواهد بود. (لازم به ذکر است بعد از دریافت فیش واریزی مربوط به هزینه داوری، مقاله  برای داوران نشریه ارسال می شود).

اگر نویسنده مقاله، اصلاحیه مقاله خود را تا دو مرتبه داوری بر اساس نظرات داوران به دقت انجام ندهد و  مقاله مورد نظر برای مرتبه سوم جهت داوری مجدد ارسال شود ناگزیر به پرداخت هزینه اضافی داوری مجدد به میزان 110 هزار تومان خواهد بود؛ بنابراین بهتر است نویسندگان محترم به دقت، فرمت نشریه و تمامی بخش های مربوط به منوی  "برای نویسندگان" را مطالعه کنند تا مقاله بعد از مرتبه اول و دوم داوری مورد پذیرش قرار گیرد و مشمول هزینه اضافی نگردد.

نشریه علمی پژوهشی توانمند سازی کودکان استثنایی تحت شرایط و معیارهای مجوز  Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License منتشر

می شود. در این مجوز کاربران ضمن استناد به نام صاحب اصلی اثر، می‌توانند محتوا و آثار را برای اهداف غیرتجاری در رسانه موردنظر خود بازنشر یا بازسازی نمایند.

نسخه PDF حق واگذاری نشر مقاله(Copyright) را دریافت نمایید.

نسخه PDF تعارض منافع نویسندگان را دریافت نمایید.